BedrijvenQluster Achterhoek | Masterclasses
509
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-509,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Masterclasses

De masterclasses zijn dé gelegenheid om kennis te delen en uit te breiden. Elk jaar organiseert BedrijvenQluster Achterhoek masterclasses rond een steeds wisselend thema en met steeds andere docenten, afkomstig van Nederlandse businessuniversiteiten en/of consultancybureaus. In 2019 staan vijf intensieve sessies rond het thema “Duurzaamheid” op het programma.

Masterclass ‘Duurzaamheid’ BedrijvenQluster Achterhoek

 

Geen mooie woorden meer, maar échte daden

In de afgelopen jaren lag het woord Duurzaamheid ongeveer iedereen in de mond. Een platgetreden pad? Een uitgehold begrip? De hype voorbij? Allesbehalve, want wat betekent duurzaamheid nu eigenlijk écht? Hoe kun je duurzaamheid écht integreren in je bedrijfsvoering? Hoe kan duurzaamheid nu eigenlijk écht bedragen aan het succes, en de reputatie van je bedrijf?

 

Geen mooie woorden meer, maar échte daden. De samenleving als geheel, en zeker het bedrijfsleven staat voor grote uitdagingen. Het Klimaatverdrag van Parijs, veranderende wet- en regelgeving, de participatiewet, eisen van de omgeving, (bedrijfsmatige) keuzes rond verduurzaming, het aantrekkelijk houden van de economie in de regio, en niet in de laatste plaats, onze eigen verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Duurzaamheid gaat verder dan energie, duurzaam inkopen en verantwoord recyclen. Een integrale aanpak voor duurzaamheid verbindt al deze uitdagingen en helpt om zelf een krachtig antwoord te formuleren voor de eigen organisatie en grip te krijgen op de koers die je zelf wilt varen met je bedrijf.   

 

De Masterclass, gegeven door The Natural Step, biedt het raamwerk, het proces en een gedeelde taal voor het zichtbaar maken van je ambities en het formuleren van je geconcretiseerde plannen. 

In 5 stappen naar een duurzaam BedrijvenQluster

De Masterclass over Duurzaamheid van bedrijvenQluster Achterhoek bestaat uit de volgende onderwerpen,
gebaseerd op het Natural Step stappenplan voor een versnelling naar duurzaamheid:

Gedeelde taal, basis kader Duurzaamheid

Masterclass 1

Wat is duurzame ontwikkeling, hoe ziet het systeem eruit, wat zijn de kaders en wat is The Natural Step?

Toepassing in eigen werkveld

Masterclass 2

Hoe verhouden bestaande of nieuw te formuleren projecten, drijfveren van deelnemers, gebruikte systemen, processen en instrumenten zich tot elkaar binnen het raamwerk van The Natural Step en hoe kan een en ander vervolgens bijdragen aan de versnelling naar duurzaamheid.

Bedrijfsbezoek

Masterclass 3

Ter inspiratie brengen we een bezoek aan een bedrijf dat het raamwerk toepast in de praktijk. De theorie en de geleerde lessen krijgen een verdieping.

Duurzaam leiderschap

Masterclass 4

We werken aan het ontwikkelen van een korte- en middellange termijnplan, maken strategische keuzes en gaan in op het bereiken van succes door middel van duurzaam leiderschap.

Aan de slag - Duurzaam succes boeken

Masterclass 5

In deze sessie richten we ons op de implementatie van de gekozen aanpak in de eigen organisatie. Hoe kunnen we duurzaamheid en duurzaam denken verder brengen in onze organisatie en ervoor zorgen dat het onderdeel wordt van het DNA van de eigen organisatie.

De Masterclassreeks is onderdeel van een uitgebreider programma rond Duurzaamheid, waarin ook een aantal Achterhoekse organisaties laat zien hoe duurzaamheid een tastbare rol speelt in hun bedrijfsvoering. Het programma en het tijdschema zien er als volgt uit:

Ben jij met het oog op duurzaamheid ook overtuigd van nut en noodzaak van een gefundeerde bedrijfsmatige aanpak? Wil je meer informatie of ben je geïnteresseerd in deelname, neem dan contact op met een van de volgende personen:

 

Henk Jan Wegman (06 22970481), Bjorn Harbers (06 24705175),
Anko van Erkelens (06 42921424), Wim Dieleman (06 51082800)

Meer informatie ontvangen over de Masterclasses?